FNF | Program FNF 2023
16891
post-template-default,single,single-post,postid-16891,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Program FNF 2023

Program FNF 2023

FESTIVAL NEODVISNEGA FILMA 2023 – PROGRAM FESTIVALA

Ljubljana, Dvorana slovenske kinoteke, 14.-16. april 2023

PETEK, 14. 4. 2023, 18.00

Skriti obraz jugoslovanskega filma (Skriveno lice jugoslavenskog filma)

Spremljevalni program

Dejan Vlaisavljević Nikt, Srbija, 2022, DCP, barvni, 93′

(film je v srbskem jeziku, brez podnapisov)

Film Dejana Vlaisavljevića Nikta je omaž scenaristu, snemalcu, montažerju, producentu, filmskemu teoretiku in pedagogu s številnimi nagrajenimi avantgardnimi, kulturno-šokantnimi in estetsko-inovativnimi filmi, Jovanu Joci Jovanoviću.

Jovan Joca Jovanović je slovel kot »najbolj prepovedan« avtor v zgodovini srbske kinematografije. Velik intelektualni pečat je pustil tudi v Sloveniji, kjer je več let predavala na filmskem seminarju JSKD, pri njem so se kalili mnogi danes uveljavljeni slovenski ustvarjalci na področju filmske, televizijske in video umetnosti.

»Nikoli do konca realiziran anarhični duh. Enako oddaljen od vzhodnoevropskih šablon in zahodne izumetničenosti je Jovanović iskal absolutno svobodo v državi, v kateri ni bila nikomur potrebna.« (Nebojša Pajkić)

PETEK, 14. 4. 2023, 20.30

OTVORITEV FESTIVALA

Kjer se prepirata dva …

Žiga Kukovič, Slovenija, 2022, digitalni format, barvni, 08’12”

Ko državo napadejo tuje vojaške enote, se trije prijatelji skrijejo, v upanju, da bi preživeli. A vojna kmalu vstopi tudi v njihovo skrivališče.

ZAPRTje PROSTor

Matjaž Mrak, Slovenija, 2023, digitalni format, barvni, 10’10”

ZAPRTje PROSTor je obzervacijski dokumentarni film, ki je bil posnet v času zaprtja države zaradi Covid19 virusa. Film niza delčke življenja v času zaprtosti (lockdowna) skozi prazne statične kompozicije. Avtor je med snemanjem opazoval/beležil prazne prostore/lokacije, ki jih v normalnih okoliščinah ni mogoče posneti brez prisotnosti prebivalcev.

3

Andrej Štular, Slovenija, 2023, digitalni format, barvni, 03’17”

Film je bil posnet s filmsko kamero super 8. Tudi montaža je narejena analogno, na mali montažni mizi za “osmičke”. Potem je film obležal v predalu. Kasneje je bil presnet na Mini DV format, takrat je nastala tudi zvočna oprema zanj. Pred kratkim pa je bil še enkrat presnet s pomočjo pametnega telefona. Film “3” je enkrat posneti in dvakrat presneti film.

Klarin ples

Jan Fabris, Slovenija, 2023, digitalni format, čb, 29’56”, ap

Klaro presune nepričakovana novica, katero prikrije svojemu fantu in s tem ogrozi njun odnos.

Edi

Jan Vrhovnik, Slovenija, 2022, digitalni format, barvni, 13’48”

Super dedi Edi predstavlja svoje vsakdanje življenja v Sloveniji in napolni oči svojega vnuka Jana z iskrenim občudovanjem. Postavlja nam vprašanje: “Kdo so naši največji vplivniki?”

SOBOTA, 15. 4. 2023, 17.00

Nekaj sladkega

Spremljevalni program

Tin Vodopivec, Slovenija, 2023, DCP, barvni, 90′

Film Nekaj sladkega na zabaven način zagrize v aktualno temo pretvarjanja v svetu marketinga. Organizatorki Kaji kariera visi na nitki, ko njen gost, svetovno znan marketinški guru Ace Majstorovski, zamudi letalo na konferenco. Po naključju zagleda lokalnega slaščičarja, ki mu je na las podoben, zato ga postavi za dvojnika. Nekaj sladkega je komedija zabavnih zmešnjav in zapletov, s sladko noto romantike.

Filmu sledi okrogla miza: »Kako posneti celovečerni neodvisni film in obdržati ledvico«

SOBOTA, 15. 4. 20, Slovenija23, 21.00

Lana & Toni

Perica Rajčič, Slovenija, 7/30/2022, digitalni format, barvni, 21’46”, sp

Lana in Toni sta v dolgoletnem razmerju. Lana si želi otrok in večje družine, medtem pa Toni živi v svojem svetu in ne kaže nobenih znakov, da bi rad naredil korak naprej v njuni zvezi. Nekega dne se Lana in njena najboljša prijateljica Maja odpravita na grad, kjer naj bi se odvijala rojstnodnevna zabava Tonija, vendar na njuno presenečenje, tam ni nobenega.

Lepo te je bilo spoznati

Andrej Srebrnjak, Slovenija, 1/27/2023, digitalni format, barvni, 06’31”

Časovna popotnica Alex se na svojem potovanju po naključju znajde v skupini za samopomoč. Ne zaveda pa se, da je vodja skupine Lara za njo skovala večje načrte.

Jaz tebi – ti meni

Tamara Babić Nikiforov, Slovenija, 2/13/2023, digitalni format, barvni, 07’38”, sp

Film je nastal kot dokumentarni eksperiment v času filmskega festivala Cinema Da Mare 2017, v mestu Vercelli. Po kratki raziskavi, ki ga je vodilo vprašanje: »Kaj ti gre na živce?«, je avtorica združila posameznike v »krog sovraštva«, ki se na koncu sklene, kar nam pusti občutek, da smo vsi neločljivo povezani, tako v dobrem, kot v slabem. Ko nam gre nekdo »na živce«, gremo mi »na živce« nekomu drugemu.

Ostanki

Nika Otrin, Slovenija, 10/10/2021, digitalni format, barvni, 10’09”

Sestri obiščeta podeželsko hišo pokojnega dedka, kar pri vsaki vzbudi drugačne spomine.

Longy

Ula Pogorevčnik, Slovenija, 2/8/2022, digitalni format, barvni, 18’43”, sp

Izsek iz življenja šiškarskega rokerja tik preden dopolni sedemdeset let.

NEDELJA, 16. 4. 2023, 18.00

Ameba

Blaž Završnik, Slovenija, 2021, digitalni format, čb, 71′

Trije fantje na robu družbe se trudijo preživeti s kriminalom in postati nekdo, a razpadli sistem v katerem živijo, jim to ves čas preprečuje. Ko v mestu zmanjka še vode, se njihova življenja zapletejo v spiralo nasilja in slepe sle po pravici.

NEDELJA, 16. 4. 2023, 20.00

Izginotje Evelin Gale

Jan Fabris, Slovenija, 2023, digitalni format, barvni, 28:35, ap

Medtem ko David doživlja krizo v svojem trenutnem razmerju, ga telefonski klic glede njegove bivše punce spodbudi k razmišljanju o svojih preteklih odločitvah.

Gozd

Timotej Cvirn, Slovenija, 2023, digitalni format, barvni, 14:48

Karel je bivši gozdar, ki pomaga svoji bolni vnukinji. Pri tem opravlja specifično storitev na drugi strani zakona. Ko gre pomembno naročilo narobe se njegova rutina konča in življenje se mu obrne na glavo.

x1 – Eschaton

Juš Premrov, Slovenija, 2022, digitalni format, barvni, 06:46

Veter se je obrnil. Konec je vse bližje. Pesem o minevanju, vztrajanju in ljubezni.

Očka

Lara Šifrer, Slovenija, 2022, digitalni format, barvni, 10:21

Klemen živi osamljeno življenje, prežeto z nostalgijo in hrepenenjem po svoji bivši. Njen telefonski klic ga zbudi iz zamaknjenosti in odpre stare rane.

Happy Days

Borij Levski, Anei Levski, Slovenija, 2022, digitalni format, barvni, 07:04

Film, ki izstopa po iskrenosti, toplini, opomni na minljivost, vendar s pogledom v svetlobo. Zgodbo, ki se nas je v svoji nepretencioznosti vseh zelo dotaknila, so ustvarjalci ujeli v tehnično izjemno zahtevnem enem kadru z odlično fotografijo in konstistenco tako v atmosferi dveh igralcev kot sliki.

ZATVORITEV FESTIVALA IN PODELITEV NAGRAD

Za vse projekcije bodo na voljo brezplačne vstopnice.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.