FNF | Arhiv
15338
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15338,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Arhiv

ZMAGOVALCI FNF 2019

 • Svojevrstna avtorska estetika slike in osebno izpovedna pripoved glavne akterke tega kratkega narativno eksperimentalnega filma, stke enovit in prepričljiv filmski svet, ki gledalca očara z zanimivim občutkom za taktilnost in detajl človeškega telesa. Intimen filmski portret je hkrati subtilen slikarski akt, ritmično dodelana poetična izpoved in samosvoj road- ter ego-trip v neznano.

   

  Tretja nagrada gre filmu Sovražim sonce, Fabrisa Šulina.

   

  Natančno ustvarjena filmska pripoved je v svoji preprostosti večplastna, igralsko in režijsko dovršena. Dober občutek za atmosfero in prepričljiva uporaba filmskega jezika: prelepa fotografija, izpiljen zvok in zanimiva lika, so podlaga za intrigantno distopično vinjeto, po ogledu katere si želimo samo še več.

   

  Drugo nagrado je prejel film – me drugim tudi zmagovalec letošnjega Muvita – Govor, ki ga vidiš, Gašperja Gepa Markuna in Tadeja Korena Šmida

   

  Zmagovalni film je hkrati dokument in poezija. Odlično poznavanje filmskega ritma, montaže, zvoka in znanje kadriranja, ustvari zanimiv in prepričljiv portret največje ladijske luke pri nas, ki mu da piko na i subtilno vpeljan osebni odnos do nje in do mesta, ki ga tako močno zaznamuje.

   

  Zmagovalec festival je Marsova luka, Maura Lainšč

ZMAGOVALCI FNF 2018

Narava_Narava (1. nagrada festivala), režija Karl Vouk, za zvočno in vizualno dovršen filmski esej, ki s svojim kontrastivnim pristopom popolnoma ujame gledalčevo pozornost.

 

IPOZ (2. nagrada festivala), režija Matej Ocepek, za na licu mesta in v realnem času ustvarjeno filmsko in glasbeno vinjeto, ki z minimalno opremo učinkovito improvizira sredi zapuščenih ruševin in tako dobesedno na ruševinah zgradi nekaj novega.

 

Štokholm (3. nagrada festivala), režija Luka Štigl, za domiselno idejo in produkcijsko izvedbo, ki kljub občasnim zdrsom v marsičem presega današnjo uradno sceno.

 

Grozljivka (Posebna omemba za najbolj gverilski film festivala), režija Matej Krevs, za svojski žanrski film, ki upošteva prvine filmskega jezika in pri tem gverilsko maksimalno izrabi minimalna produkcijska sredstva, ki jih ima na voljo, s čimer popolnoma odgovarja opredelitvi neodvisnega gverilskega filma, ne zadostuje pa estetskim zahtevam razvajenega gledalca in bi zato po krivici ostal spregledan.

ZMAGOVALCI FNF 2017

 • Amir Muratović za film »Prisluhni Londonu«
 • Urša Kastelic za film »V troje je lepše«
 • Peter Zemljič za film »Robery Casette«
 • Matic Zavodnik & Matter za film »Pimpin Piaf«

ZMAGOVALCI FNF 2016

 • NAGRADA ZA FILM: Mark Pirc za film »FLET«
 • POSEBNO PRIZNANJE: Urban in Jure Bradeško za film »Kolpa«
 • POSEBNO PRIZNANJE: Yuliya Molina za film »NE-KDO«

ZMAGOVALCI FNF 2015

 • PRVA NAGRADA: Matej Ocepek za filma »Snegokipar« in »Nategnil me je Jim Fuck«
 • DRUGA NAGRADA: Fabris Šulin za film »Indigo«
 • TRETJA NAGRADA: Diego Menendes za film »Osvobodimo Osvobodilno fronto«

ZMAGOVALCI FNF 2014

1. Dokumentarni film Vezela, avtorja Toma Novosela: Za odkritje in upodobitev izredno zanimive, bogate in v širšem prostoru tudi malo poznane osebe, ki pa si pozornost vsekakor zasluži.

2. Dokumentarni film Marzidovšek Minimal Laboratorium, avtoric Kaje in Save Kosmač: Zaradi zanimivega avtorskega pristopa, ki enačaj med filmom in gibljivimi slikami postavlja pod vprašaj.

3. Kratki igrani film Food Fetish, avtorja Mihe Šubica: Za izviren in duhovit poseg v vsebino filma, ki mu ustvari novo dimenzijo.

ZMAGOVALCI FNF 2013

Žirija je podelila tri enakovredne nagrade:

Coffee avtorice Urške Đukić je duhovita miniaturka z domišljeno fotografijo in s poskusom humorne nadgradnje v zvočni komponenti dela.

Kamor zapiha veter avtorja Boruta Bučinela je nenavadna mešanica plesnega in dokumentarnega filma, ki s prepletanjem raznolikih vizualnih pristopov gledalcu približa zanimiv poklic mehiške žonglerke. Skozi objektiv nam govori objektivnost, v kateri čas in prostor postajata iluzija.

Moje lepe noge avtorice Coralie Girard je delo, ki se iskreno in brez pretenzij loteva krute družinske problematike na nejokav način. Izpovedi anonimnih žensk podaja z intimnim pogledom na žensko telo. Kdorkoli sprejema podobe dobesedno, se bo pogubil.

Žirija letošnjega festivala namenja Posebno priznanje Mitji Mančku, avtorju del Slovenia Tourist & Anti-Terrorist Guide, The Progress in Pravici je končno zadoščeno, saj je nakazal, da je moč s preprosto, a učinkovito animacijo in humorjem razgaljati družbeno aktualne teme.